Najbolja tehnološka inovacija RS

Novootvoreni pogon Fabrike "Višt" iz Rudanke kod Doboja koja proizvodi vakuumske prese sa membranom, danas su posjetili ministar nauke i tehnologije Srpske Jasmin Komić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i najavili podršku ministarstava tom preduzeću.

Ministar Komić kaže da je vlasnik fabrike Zvjezdan Višt apsolutni pobjednik za najbolju tehnološku inovaciju Republike Srpske u periodu 2007-2014. godine, i najavio dalju podršku ovog ministarstva.

"To je dokaz da mi na ovim prostorima imamo potencijale, da ih treba njegovati, podsticati i oslobađati, a Ministarstvo nauke i tehnologije kroz svoje programske podrške upravo to i radi", rekao je Komić.

Komić je podsjetio da je jedna od važnih manifestacija takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju koju resorno ministarstvo Srpske organizuje zajedno sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

"Ovo je najbolji dokaz da možemo biti konkurentni, da možemo razvijati privredu, da budemo dio evropskog prostora u svakom pogledu i da na taj način ostvarimo željeni razvoj", navodi Komić.

Ministar Šarović najavio je danas u Doboju da će ovo ministarstvo aktivno podržati rad Fabrike "Višt" iz Rudanke kod Doboja.

"Obećao sam pomoć i Savjeta ministara BiH kroz podršku inovatorstva, kroz osvajanja nekih novih tržišta,kao i kroz podršku u suspenziji i smanjenju carinskih stopa za repromaterijal koji ugrađuje u finalni proizvod, jer vidimo da su prese koje izgrađuje svoju primjenu našle širom svijeta", rekao je Šarović novinarima.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović navodi da su odlukom Skupštine grada pomogli Fabriku "Višt" sa oko 50.000 KM i najavio novo izdvajanje od oko 100.000 KM.

On kaže da je lokalna uprava dala garanciju da će preko skupštine pomoći kupovinu novog objekta, kojeg je Višt kupio na licitaciji.

Vlasnik preduzeća "Višt" Zvjezdan Višt kaže da je skoro sva proizvodnja prenijeta u novi pogon, koji je potpuno opremljen da nastavi plasman proizvoda, a 93 odsto je namijenjeno inostranstvu.

On kaže da je procijenjena vrijednost projekta izgradnje novog objekta u prvoj fazi oko 3.000.000 KM, od čega lično ulaže 65 odsto, a ostalo kreditnom linijom i uz pomoć grada Doboja, od kojeg Višt očekuje veće učešće u drugoj fazi, koja podrazumijeva nabavku nove opreme kako bi se proširila aktivnost što će usloviti i novo zapošljavanje radnika sa sadašnjih 22 na 34.

Višt kaže da su vakuumske prese sa membranom, između ostalog, našle mjesto na tržištu Indije, Kine, Rusije, Singapura, Malezije, Tajvana, Letonije, Švedske, Holandije, Španije, Portugala, NJemačke, Velike Britanije, Irske, Amerike, Kanade, Perua, Meksika, Nigerije, te da se vode pregovori i sa kompanijama iz Australije.

Zbog pomoći ovom preduzeću Višt je danas uručio zahvalnice ministarstvima industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, nauke i tehnologije Republike Srpske, Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, gradonačleniku Doboja, Privrednoj komori Republike Srpske, Savezu inovatora Republike Srpske, partnerima iz Holandije, te drugim pojedincima i kolektivima.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović prethodno je bio u posjeti Gradskoj upravi u Doboju.

Company Presentation

Photo Gallery

News / Events

General Catalogue

Prijatelj sajta DolinaZdravlja.Com