Šauzberger: Institut regija Evrope Doboju će pomoći u pripremi za EU integracije

Grad Doboj postao je dio asocijacije regija, gradova, organizacija i institucija Centralne i Jugoistočne Evrope okupljenih oko Instituta regija Evrope (IRE) sa sjedištem u Salcburgu.

Tokom posjete delegacije Grada Doboja, koju je predvodio načelnik Odjeljenja za privredu i finansije Tihomir Gligorić, u četvrtak je potpisan Sporazum o saradnji sa predsjednikom IRE Francom Šauzbergerom.

Ovaj sporazum podrazumijeva povezivanje sa više od 130 članica IRE iz 23 evropske države i direktan kontakt sa kreatorima odluka u EU politici i poslovnom svijetu.

Franc Šauzberger je izrazio zadovoljstvo zbog novih kontakata i buduće saradnje IRE u BiH i Republici Srpskoj.

-Radujem se budućoj saradnji Doboja i Instituta regije Evropa. Dobrodošli ste u našu porodicu, rekao je Šauzberger, koji je i osnivač IRE.

Gligorić je upoznao Šauzbergera sa stanjem privrede u Doboju i napomenuo da je ovaj grad bio pogođen strahovitim poplavama u maju 2014. i da još uvijek sanira posljedice koje je privreda pretrpjela.

-Nama u Doboju bi dobro došla podrška u organizovanju prevencije u sprečavanju poplava, a s tim u vezi i podrška eksperata i evropskih asocijacija poput Dunavske inicijative, čiji je dio i Savski sliv kojem Rijeka Bosna pripada, rekao je Gligorić.

On je u ime gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića pozvao predstavnike IRE u prvu radnu posjetu, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Novi susret će biti organizovan početkom naredne godine, do kada će biti definisane i prve konkretne aktivnosti.

-Saradnja sa Institutom regija Evrope Doboju će omogućiti razmjenu iskustava sa međunarodnim ekspertima u oblasti oživljavanja i razvoja privrede, prevencije poplavnih rizika, zaštite čovjekove okoline i razvijanje energetske efikasnosti, rekao je Jugoslav Jovičić, član Savjeta IRE, koji je inicijator susreta dvije delegacije.

On je napomenuo da ova saradnja omogućava i aktivno uključivanja mladih u komunikaciju sa međunarodnim ekspertima radi postizanja novih znanja i razvoja svijesti o neophodnosti dodatnog obrazovanja i saradnje sa razvijenim zajednicama.

Kompanija Wicht ambasador privrede Doboja

Direktor kompanije "Wicht" iz Doboja, Zvjezdan Višt, potpisao je poseban sporazum o saradnji sa predsjednikom IRE Francom Šauzbergerom.

Dogovoreno je da predstavnici IRE predstave poslovne aktivnosti kompanije Wicht kompanijama u Austriji i pomognu u pronalaženju novih poslovnih partnera.

Inženjer Zvjezdan Višt je kreator termovakuumske prese, mašine koju je otkupila indijska Agencija za istraživanje svemira. Njegovo preduzeće trenutno zapošljava 22 radnika, a u planu su i nova zapošljavanja.

Gotovo kompletnu proizvodnju "Wicht" plasira na inostrano tržište, a njegovi kupci su najpoznatije svjetske kompanije u oblasti drvoprerade, avioindustrije i grafičke djelatnosti.

Lokalne zajednice ključ za uspješnu integraciju u EU

Institut regija Evrope, osnovan je 2004. godine s ciljem jačanja saradnje u Evropi, u prvom redu u zemljama istočne i jugoistočne Evrope. Njegov osnivač je univerzitetski profesor dr Franc Šauzberger, jedan od najuticajnijih austrijskih političara, inače član Evropske narodne partije (EPP).

Ovog bivšeg predsjednika austrijske pokrajine Salcburg i šefa Instituta regija Evrope, Evropska komisija je u oktobru ove godine imenovala za specijalnog savjetnika za Zapadni Balkan i Ukrajinu.

Šauzberger je zadužen za pitanja decentralizacije i regionalizacije na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini.

Tokom nedavnog susreta sa Johanesom Hanom, komesarom za proširenje EU, Šauzberger je insistirao da EU pojača saradnju za zemljama Zapadnog Balkana, posebno sa BiH,a naročito u oblasti saradnje sa lokalnim zajednicama u ojačavanju njihovog kapaciteta po pitanju evrointegracija.

Company Presentation

Photo Gallery

News / Events

General Catalogue

Prijatelj sajta DolinaZdravlja.Com